Атлас на птиците в България 2021 – 2025

Често задавани въпроси

© Радослав Ранков

Мога ли да събирам данни за целите на Атласа с мобилно приложение, различно от SmartBirdsPro?
Да, може да събирате данни с друго приложение, които да се ползват за целите на Атласа при определени условия. За да използваме данните ви за Атласа, е необходима следната задължителна минимална информация:

  • наименование на вида;
  • дата на наблюдението;
  • географски координати.

Желателно е да се посочва и степен на вероятност за гнездене. С други приложения обаче не е възможно прилагането на методиката за проучване на обилието на птиците, която изисква избор на пробни площадки чрез профил в SmartBirds.org.

За подробности относно типа файл и начина на предоставяне, можете да се свържете с администратора на базата данни SmartBirds на следния имейл: .

Мога ли да използвам приложението SmartBirdsPro с iPhone?
Засега мобилното приложение SmartBirds Pro е налично само за ОS Android 5.0 и следващи версии. Притежателите на мобилни устройства с iOS могат да събират информация директно през своя браузър. Необходимо е само да отидат на SmartBirds.org и да влязат в профила си. Веднъж влезли в системата, потребителите могат да събират данни, дори и без наличието на интернет. Може да се избират координатите на наблюдателя или да се посочва на предварително заредена карта.
За да използвате обаче пълноценно системата, ви препоръчваме да използвате ОS Android. Някои потребители използват второ устройство (таблет) за събиране на данни със SmartBirdsPro, а телефонът им служи като източник на интернет.
Мога ли да вкарвам данни през настолен компютър или друг вид десктоп?
Да, ако вашите данни са събрани на хартия или по друг начин, вие може да попълните или редактирате вашите данни на сайта SmartBirds.org през личния ви профил. Данните ще бъдат използвани, ако се съдържат всички задължителни полета – вид, дата, местоположение и степен на вероятност за гнездене за гнездящите видове.
Мога ли да предоставя данни за целите на Атласа, които не са събрани с електронно приложение и нямат географски координати?
Отделни наблюдения, особено на редки видове или данни за гнезда, може да предоставите, като посочите приблизително местоположение или най-близкото населено място. За допълнителна информация как да предоставите такива данни може да се свържете с някой от модераторите на базата данни.
Запазва ли се авторството на данните?
Авторството на всички данни се запазва и те се съхраняват в личния профил на наблюдателя в SmartBirds.org. Всички данни ще се използват само за целите на Атласа и опазване на птиците съгласно условията на базата данни SmartBirds.
Как се гарантира, че изготвянето на Атлас на птиците II няма да разкрие находища на застрашени видове, потенциален обект на посегателства?
Данни за конкретни находища на уязвими видове няма да бъдат публикувани. Базата данни SmartBirds автоматично скрива наблюденията на близо 80 застрашени вида, потенциален обект на посегателства. Атласът ще визуализира данните в квадрати 10х10 km, а за най-редките видове, чест обект на посегателства (ловен сокол, царски орел и др.), данните ще бъдат представени в квадрати 50х50 km.

Форум

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
7 hours ago

Знаете ли, че сред видовете които не са документирани след 2016 г. в много от 10-километровите квадрати са добре познати наши познайници - различните видове врабчета, лястовици, гугутката, гургулицата. Ползвайте #SmartBirds за да въведете вашите наблюдения на тези и други добре познати видове докато сте на почивка, на село, у дома или на път, защото е лесно и е от голяма полза за Атласа на гнездящите птици, за който събираме данни сега 🙂 ... See MoreSee Less

Знаете ли, че сред видовете които не са документирани след 2016 г. в много от 10-километровите квадрати са  добре познати наши познайници - различните видове врабчета, лястовици, гугутката, гургулицата. Ползвайте #SmartBirds за да въведете вашите наблюдения на тези и  други добре познати видове докато сте на почивка, на село, у дома или на път, защото е лесно и е от голяма полза за Атласа на гнездящите птици, за който събираме данни сега :)
20 hours ago

Бял Щъркел по вечеря
Nikon D7000 AF-S 200-500 VR
... See MoreSee Less

2 days ago

Аааа ето и наследниците ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Малеле колко са нежни!!Ще ви радват с отворените си човчици след дни!!!

2 days ago

Гнездяща двойка червеноноги (вечерни) ветрушки в близост до Специално защитена зона "Обнова", 25/6/2022 г. ... See MoreSee Less

Гнездяща двойка червеноноги (вечерни) ветрушки в близост до Специално защитена зона Обнова, 25/6/2022 г.Image attachment

Comment on Facebook

👏👏👏

На Дуранкулак имаше двойка преди 2 седмици или 3. Обнова е добро място ще е интересно да се види има ли големи водни коне или се хранят с друго.

Браво! Сигурно гнездене нямахме известно от години

ОЩЕ