Атлас на птиците в България 2021 – 2025

Често задавани въпроси

© Радослав Ранков

Мога ли да събирам данни за целите на Атласа с мобилно приложение, различно от SmartBirdsPro?
Да, може да събирате данни с друго приложение, които да се ползват за целите на Атласа при определени условия. За да използваме данните ви за Атласа, е необходима следната задължителна минимална информация:

  • наименование на вида;
  • дата на наблюдението;
  • географски координати.

Желателно е да се посочва и степен на вероятност за гнездене. С други приложения обаче не е възможно прилагането на методиката за проучване на обилието на птиците, която изисква избор на пробни площадки чрез профил в SmartBirds.org.

За подробности относно типа файл и начина на предоставяне, можете да се свържете с администратора на базата данни SmartBirds на следния имейл: .

Мога ли да използвам приложението SmartBirdsPro с iPhone?
Засега мобилното приложение SmartBirds Pro е налично само за ОS Android 5.0 и следващи версии. Притежателите на мобилни устройства с iOS могат да събират информация директно през своя браузър. Необходимо е само да отидат на SmartBirds.org и да влязат в профила си. Веднъж влезли в системата, потребителите могат да събират данни, дори и без наличието на интернет. Може да се избират координатите на наблюдателя или да се посочва на предварително заредена карта.
За да използвате обаче пълноценно системата, ви препоръчваме да използвате ОS Android. Някои потребители използват второ устройство (таблет) за събиране на данни със SmartBirdsPro, а телефонът им служи като източник на интернет.
Мога ли да вкарвам данни през настолен компютър или друг вид десктоп?
Да, ако вашите данни са събрани на хартия или по друг начин, вие може да попълните или редактирате вашите данни на сайта SmartBirds.org през личния ви профил. Данните ще бъдат използвани, ако се съдържат всички задължителни полета – вид, дата, местоположение и степен на вероятност за гнездене за гнездящите видове.
Мога ли да предоставя данни за целите на Атласа, които не са събрани с електронно приложение и нямат географски координати?
Отделни наблюдения, особено на редки видове или данни за гнезда, може да предоставите, като посочите приблизително местоположение или най-близкото населено място. За допълнителна информация как да предоставите такива данни може да се свържете с някой от модераторите на базата данни.
Запазва ли се авторството на данните?
Авторството на всички данни се запазва и те се съхраняват в личния профил на наблюдателя в SmartBirds.org. Всички данни ще се използват само за целите на Атласа и опазване на птиците съгласно условията на базата данни SmartBirds.
Как се гарантира, че изготвянето на Атлас на птиците II няма да разкрие находища на застрашени видове, потенциален обект на посегателства?
Данни за конкретни находища на уязвими видове няма да бъдат публикувани. Базата данни SmartBirds автоматично скрива наблюденията на близо 80 застрашени вида, потенциален обект на посегателства. Атласът ще визуализира данните в квадрати 10х10 km, а за най-редките видове, чест обект на посегателства (ловен сокол, царски орел и др.), данните ще бъдат представени в квадрати 50х50 km.
et|icon_chat|

Форум

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
5 days ago

За съжаление поредна лоша новина.. ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Най-трудното нещо е борбата с човешкия примитивизъм.

По отношението на една нация към животните се разбира що за нация е тя. Нашата е съставена предимно от примати с изключително малки пишки и празни комплексирани мозъци.

Няма да се откажат да убиват всичко,което се движи или лети. Затвор задължително за такива и глоби,не само на думи.

Успяхте ли да я спасите? Жива ли е?

Най-долното животно на тази планета е човекът......

Само високите глоби може да оправят нещата в България. Но ако няма корупция!

у нас няма бракониери а ловци

Величествени животни.....

Какви " хора" живеят в България!

Малоумните ловджии да се самосезират.Дай им да изтребят всичко що мърда

Тотална забрана на това недоразумение-спортно ловуване. Ако има ловци които ме опонират, нека първо отлъчат бракониерите от дружинките си, те мнннооого добре се познават!

View more comments

1 week ago

Не свързано директно с проучване на птиците, но е добре този шокиращ случай да стигне до повече хора, за да няма повече такива ... ... See MoreSee Less

Не свързано директно с проучване на птиците, но е добре този шокиращ случай да стигне до повече хора, за да няма повече такива ...Image attachment
1 week ago

Благодаря! ... See MoreSee Less

2 weeks ago

Белоглави лешояди
Източни Родопи /около Моняк на 11.09.2021
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Всички от близките снимки са току що излетели бебета 🙂

ОЩЕ